×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 416

Thursday, 30 June 2016 05:21

Amerikai Ázsia

Written by
Rate this item
(0 votes)

Nem felejtettem ám el, hogy mesélni kell Nektek, csak valahogy mindig volt más, amivel foglalkozni kellett, amióta hazajöttünk Dubai-ból. De most bepótolok mindent!

 

Szóval ugye május 12-én utaztunk. Szokás szerint Lisztferihegyen egy kis Master Card-ozással kezdtük az utazást, jól jön, ha az ember jóllakottan vághat neki az ötórás útnak Dubai-ig :) Sima repülésünk volt, semmi probléma nem volt az út során. Dubai-i idő szerint este 8-ra érkeztünk meg, és elég gyorsan megjött sógornőmék bőröndje is, úgyhogy jó eséllyel indultunk neki, hogy elérjük a 20.30-as buszt, ami bevitt volna minket Al Makhtoum repülőtérről a városba. Csak épp azzal nem számoltunk, hogy 8-kor éppen imaidő van a helyieknek, így aztán a helyi BKV-ra jegyet árusító ember nem igazán ült a pultban, hanem imádkozott valahol. Mire előkerült és sikerült megvenni az utazási kártyát, addigra pont el is ment a busz az orrunk előtt, és várnunk kellett egy órát, míg jött a következő. 

 

Ezt a kis kellemetlenséget leszámítva nagyon szuper utunk volt a városba. Valamikor éjjel fél 11 körül értünk a szállásunkra, és gyorsan elfoglaltuk a szobáinkat. Mit szobáinkat?! Lakosztályainkat! Sógornőméknek és nekünk is volt egy hatalmas nappalink, TV-vel, egy szép nagy hálószobánk, szintén TV-vel, óriási ruhásszekrény, benne egy széf, hatalmas konyha teljesen felszerelve (indukciós főzőlap, hűtő, kenyérpirító, vízforraló, vasaló, edények), még mosó- és szárítógép is volt benne, két fürdőszoba, étkező, és nekünk még egy pici teraszunk is volt, ami pont a Marinára nézett. A szálloda teljes területén ingyenes a wifi, és elég jó a sebesség is. A szoba elfoglalása után elmentünk bevásárolni, itt ugyanis éjfélig nyitva van a szupermarket, úgyhogy simán belefért, hogy vagyünk egy kis vacsorának valót :)

 

Másnaptól meg indult a láblógatás :) Kb. 10-15 perc sétára volt tőlünk egy gyönyörű, fehér homokos strand. Az ottartózkodásunk második hetére megtudtuk, hogy van a szállodánknak saját busza, ami minden nap levisz bennünket a strandra, mégpedig egy kicsivel messzebb levő, de még sokkal szebb helyre, úgyhogy a második héten már nem gyalogoltunk, hanem csak buszoztunk. A tenger egyébként eszméletlen meleg, 32-34 fokos a part mentén, pont olyan, mint itthon a fürdőkádban :) A strandon másképp nem is lehet bírni a hőséget: vagy pihensz az árnyékban a napvitorla alatt, vagy vastagon bekenve naptejjel pancsolsz a vízben. Olyan opció, hogy kifekszel és napozol, na olyan nincs. Vagyis van, csak ember legyen a talpán, aki tíz percnél tovább bírja :)

 

A napjaink egyébként úgy néztek ki, hogy reggel fél 11-kor lementünk a strandra, fél 2-kor haza, utána egy kicsit még medencéztünk, ezt követően ebéd, majd délután vagy visszamentünk medencézni (este 10-ig lehetett ott lenni) és nézegetni a yachtokat és luxusszállodákat a Marinán, vagy bementünk a városba sétálni, nézelődni, és este is mindig kimentünk még sétálni egy kicsit. Ezen az éghajlaton ugyanis csak este lehet kibírni az utcán, napközben elviselhetetlen a hőség. Szerencsére minden légkondicionált, a járművek, az állomások, a boltok, a taxik, minden. 

 

Sokat metróztunk, a legtöbb dolog, ami érdekelt minket, az a piros metró vonalán volt. Ilyen pl. a Burj Khalifa, a világ jelenleg legmagasabb épülete, valamint a Dubai Fountain, ami a Khalifa lábánál levő szökőkút-rendszer. Itt óránként van műsor, különböző zeneszámokat játszanak, és a zene ritmusára "táncol" a szokőkút, sőt, este még fényjáték is társul az előadáshoz. Hihetetlen szép, és nagyon hangulatos! 

 

A metró maga nagyon futurisztikus. Itt - néhány kivételtől eltekintve - nem a föld alatt, hanem a föld felett, felüljárón megy a metró. Nincs vezető, így ha a szerelvény legelején száll fel az ember, akkor nagyon szuper a kilátás. Minden szerelvényen van egy rész, ahová csak gold kártyával lehet felszállni, ez amolyan első osztálynak felel meg, és szintén minden szerelvényen van női szakasz, olyan rész, ahová csak nők és gyerekek szállhatnak fel. Jegyet váltani (azaz NOL kártyát feltölteni) minden állomáson lehet, akár automatából, akár élő embernél, és mindenhol lehet fizetni kártyával és készpénzzel is. Lógni nem lehet, de nem is szükséges, nagyon olcsó a közlekedés. 

 

Jártunk néhány bevásárlóközpontban is, hát ezek olyanok, mint ha valami másik világban lennénk. Durván ötször-nyolcszor akkorák, mint Budapesten bármelyik pláza. Rengeteg üzlet, tele világmárkákkal, kávézókkal, éttermekkel, A Mall of the Emirates-ben még fedett sípálya is van!. A Dubai Mall-ban, ami a Khalifa mellett van, például van egy több emelet magasságú akvárium, tele cápákkal, rájákkal, és mindenféle szép halakkal, van egy hatalmas szökőkút, ami a Westend szökőkútjánál nem is tudom, hányszor nagyobb. Kicsit mulatságos látvány  egyébként a modern üzletek között a sok elfüggönyzött, fekete csadoros/nikábos/burkás nő és fehér lebernyeges férfi :) Ebből a szempontból Dubai-t a kettősség jellemzi: minden nagy, magas, fényes, csillog, modern, Amerika-szerű, ugyanakkor az egész városban zeng a müezzin hangja, amikor imaidő van, és a tősgyökeres helyiek az iszlám öltözködési szabályait is szigorúan betartják. Ja és ugye alkoholt sehol sem kapni (vagyis de, a reptéren megkérkezés után lehet venni, illetve a helyieknek valamilyen alkohol kártya birtokában szintén lehet italt venni bizonyos helyeken, de a turisták csak a reptéren, az érkezőtranzitban vásárolhatnak alkoholt, sehol máshol). Ha például Biyadhoo-val ketten mentünk be egy boltba, vagy mentünk le a recepcióra valami kérdéssel, akkor kivétel nélkül úgy köszöntek nekünk, hogy "Jó napot / jó estét uram, miben segíthetek?" Mintha én ott se lennék. Ugyanakkor ha egyedül mentem le kérdezni valamit, akkor ugyanúgy előre köszönt nekem a recepciós fickó, hogy "Jó napot / jó estét hölgyem, miben segíthetek?" Egyszóval kicsit furcsa emberek, de egyébként nagyon kedvesek, szolgálatkészek mind, egyetlen rossz szavunk se lehet rájuk.

 

Voltunk az óvárosi részben is (lehet, hogy ez a része Dubainak sem régebbi 30-40 évnél), itt hajókáztunk egy lélekvesztőn, hogy átkeljünk a folyón, megnéztük a souk-okat, vagyis bazárokat - ezek bizony pont olyanok, mint bármelyik arab bazár, csak egy kicsit csillogóbbak, fényesebbek :).

 

Az esti séták, amiket a Marina partján illetve a szállodasoron tettünk, nagyon hangulatosak voltak. Az üdülőövezetben kifejezetten nagy gondolt fordítanak a rendre, tisztaságra. A strandon például megfigyeltük, hogy a takarítók még a játszótéren a mászókákat is kis ecsettel rendszeresen takrítják, nehogy homokos legyen, és kidörzsolje a kisgyerekek kezét mászás közben. Szemét az utcán? Elképzelhetetlen. MIndent napjában többször takarítanak, minden csillog-villog, ragyogó tiszta. A nyilvános mosdók olyan tiszták, hogy leckét vehetnék tőlük takarításból, pedig szerintem én is tudom, hogyan kell wc-t takarítan?

 

Egy szó mint száz, fantasztikus két hetet töltöttünk el itt, és nagyon nehezünkre esett elindulni a szállodából, amikor letelt a két hetünk. 

 

Azt hiszem, egyszer még visszamegyünk ide:)


Read More
Read 362 times Last modified on Thursday, 30 June 2016 05:22

Magunkról

 A Maldív-szigetek nagy rajongói lévén e csodás ország két szigetéről neveztük el magaunkat a virtuális világban. Csak nézz rá a képre, hát nem gyönyörű? :-)

Search