×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 415

Saturday, 08 April 2017 09:00

Hogyan építsünk okos otthont olcsón?

Written by
Rate this item
(0 votes)

Nem is túl bonyolult. Nézzük mire van szükséged:

2

 A szórakoztató rendszer vezérléséhez egy Harmony HUB nevű Logitech termék kell. A lakásban a hangvezérléshez kell az Amazon Echo. A kereskedelmi forgalomban /OBI stb./ kapható távirányítós dugaljak kezeléséhez pedig a Broadlink RM PRO. Ha távolról is akarod használni, akkor iphoneon Siri tud segíteni.

Két irányban indulunk el:

Kezdjük Sirivel. Kell egy akármilyen kis számítógép - én egy C2D-t használok 6Gb rammal - amire feltesszük a homebridge programot. Ez emulálja az Iphonenak a homekitet. Ehhez vannak különböző skillek, nekünk a homebridge-harmony a homebridge netatmo és a homegridge broadlink http kell. /A netatmo felel a fűtés vezérléséért, ez opciós, mert nem olcsó egy ilyen termosztát/ A  Broadlinkre felkonfiguráljuk a 433-as és az infra eszközöket. Ezek után szükségünk lesz a tabletre, meg kell vásárolni egy RM plugin nevű appot /~1600FT/, amely kommunikálni tud a broadlinkkel, méghozzá http formulában. Ezeket kiolvasva kell konfigurálni a serveren a homebridge gyökerében levő config.json állományt. A homebridge natív módon kezeli a netatmot és a harmonyt is, oda nem kell semmi kiegészítő. Szükség lesz még egy Apple TV-re /gen3, vagy gen4/ ugyanazon az accounton kell lennie, ahol az iphone. Így valósul meg a remote, vagyis pl. a fűtést egy mozdulattal tudod konfigolni a kocsiból hazafelé. /Hey Siri! Set home temperature 24/

s l1600

A fenti kis eszköz egy relay. 12V ról táplálkozik és bármit tud kapcsolni. 500 Ft ért rendelhető ebayről darabja. 10A 250V a maximum, a broadlinkhez korlátlanul kapcsolható. Ha a garázsajtódon pl. van kábeles kapcsolat, akkor ezt rákötve Siri vel tudod vezérelttetni a kaput.

Nézzük most a másik irányt, ami Alexa, vagyis az Amazon Echo .

Ez az eszköz natív módban kezel rengeteg mindent, ezernyi skill van hozzá, feltelepíted és máris üzemel. Az egyetlen probléma itt is a broadlink által vezérelt eszközök. Pontosabban nem probléma, hiszen az androidon futó RM pluginnek van egy Alexa bridge is. Ebben kell kiválasztanod, hogy Alexa hogyan és miként kezelje a Broadlinkre rákapcsolt eszközöket. A program egyszerű, bárki különösebb tudás nélkül be tudja konfigurálni.

Alexa remekül kezeli a Harmonyn keresztül a Tv-t, Az infrán keresztül a klímát / itt csak ki és bekapcsolás, illetve hőmérséklet növelés-csökkentés a lehetőség/ valamint natív módban kommunikál  a Netatmo termosztáttal és az időjárás állomással is. 

Miért kell Alexa, ha egyszer ott van SIRI a telefonban, vetődik fel a kérdés. Siri csak fél méterről fogad el utasítást, nehézkesen ért meg dolgokat. Alexa akár 10m-ről is hibátlanul végzi ugyanezt.

 

Read 505 times Last modified on Sunday, 19 July 2020 12:17

Magunkról

 A Maldív-szigetek nagy rajongói lévén e csodás ország két szigetéről neveztük el magaunkat a virtuális világban. Csak nézz rá a képre, hát nem gyönyörű? :-)

Search