×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 416

Sunday, 04 June 2017 08:10

A napozásról - egy cikk margójára

Written by
Rate this item
(0 votes)

Eddig még sosem reagáltam újságcikkekre, de most valahogy úgy érzem, hogy valamit kell reagálnom erre a cikkre

Kislány koromban, a '80-as években szó nem volt semmiféle UV sugárzásról, 5-6-7 éves koromban anyukám bekent valami faktormentes krémmel a Rómain, és olyan fekete voltam, mint a négergyerekek. Egyetlen árva darab anyajegy se volt rajtam, és soha nem égtem le. Ezzel szemben nézzetek meg most. Akinek több anyajegy van a bőrén, mint nekem, és aki nálam hajlamosabb a leégésre, az vagy hazudik, vagy festi magát.

1986-ban, a csernobili atomkatasztrófa idején 7 éves voltam, így túl sok dologra nem emlékszem vissza, mindössze arra, hogy azon a nyáron Jaltára utaztunk volna nyaralni, de az atomrobbanás miatt maradtunk a jól bevált Rómainál. Aztán később, 1-2 év múlva sok-sok anyajegy jelent meg a bőrömön, amit akkor az orvosok - jogosan vagy sem, nem tudom - az atomsugárzás számlájára írtak.

Egy biztos. Ezt követően az én családom is tartotta, hogy 11 és 15 óra között tilos napra menni. A tiltott időszakban hófehér pólóban, napernyő alatt kellett létezni, megelőzendő a legkisebb leégést is.

Itt van ez a fentebb hivatkozott cikk, amelyik meg azt mondja, hogy valami okos ember szerint mégiscsak lehet a legnagyobb napsütésben napozni, mert a D-vitamin így meg úgy, ugyanakkor a bőrgyógyászok szerint a déli nap továbbra is tiltott.

Nem vagyok bőrgyógyász, így orvosi szempontból nem tudom megítélni, hogy mi az igazság, csak azt tutdom, amit eddig tapasztaltam, az ominózus csernobili katasztrófa utáni 30+ évben. Ha nem kened be magad, vagy nem megfelelő faktorszámú krémmel kened magad, akkor bizony leégsz, és (ezt bőrgyógyász mondta nekem) ez az, ami a lehető legveszélyesebb. Ezt én is tapasztaltam: volt, hogy a hátam rendesen megégett, a következő évben jelent is meg rajta jónéhány új anyajegy. Amióta viszont tudatosan (hála Biyadhoo-nak és az ő nagypapájának) megbízható minőségű, magas faktorszámú naptejet (egészen pontosan 15-ös vagy 20-as, extrém esetben 30-as Piz Buin-t) választok, azóta se új anyajegyeim nincsenek, se a régiek nem változnak, és le sem égek soha. Néhány évente részt veszek bőrgyógyászati szűrésen, és mindig mindent rendben találnak.

Amikor azt mondják, hogy a napozás ártalmas, akkor szerintem azt is hozzá kellene tenni, hogy megfeleő védelem nélkül ártalmas. Teszem azt, 30-as vagy 50-es faktorszámú naptej mellett semmi baja sem lesz az embernek, persze ehhez azt is tudni kell, hogy mennyi idő után kell újra bekenned magad ahhoz, hogy még minimálisan se égj le.

Egy szó mint száz, én ebből az egész napozás-mizériából azt szűrtem le, hogy amíg olyan naptejet használsz, ami mellett nem égsz meg, nem lesz piros a bőröd, addig nincsen baj. És nagyon figyelned kell a bőröd jelzéseire: ha úgy érzed, sok a nap, bizony be kell menni az árnyékba, még 50-es naptej mellett is. Ennek persze az olyan Hófehérkék esetében, mint én, az az ára, hogy sosem leszek igazán barna. Ennyit azonban megér a bőrünk egészsége, nem igaz? :)

Read 361 times Last modified on Sunday, 07 January 2018 09:10

Magunkról

 A Maldív-szigetek nagy rajongói lévén e csodás ország két szigetéről neveztük el magaunkat a virtuális világban. Csak nézz rá a képre, hát nem gyönyörű? :-)

Search