Sunday, 09 September 2018 13:49

Kis magyar valóság a szerelők világából...

Written by
Rate this item
(0 votes)

Az elmúlt napokban észrevettük, hogy mintha valami gond lenne a hűtőnkkel. Mikor kinyiottuk az ajtaját, volt egy eléggé fura hangja, úgy hangzott, mintha az ajtónyitással párhuzamosan a motor is leállna. Mivel ilyen hanggal eddig nem találkoztunk, kezdett a dolog gyanús lenni, és tegnapra a probléma ki is csúcsosodott, egy újraindítást követően a kijelző szerint már +14 fok volt a hűtőben (a mélyhűtő rész rendben volt). A motor ment, de nagyon furcsa hangja volt, és nem hűlt semmit a hűtő. Persze mikor történjen ez, ha nem szombat délelőtt, amikor egyébként tele van a hűtő, mert éppen családi ebédre készültünk.

Nosza, gondoltam, itt az ideje, hogy a tökéletesen működő autómentési szolgáltatás után kipróbáljuk a bankunk által biztosított háztartásigép-javítási szolgáltatást is. Ez sajnos nem jött össze, mert ahhoz, hogy ők szerelőt küldjenek, aki a biztosítás keretében ingyenesen megjavítja az elromlott gépet, az kell, hogy meglegyen az eredeti számla, a jótállási jegy, a gép maximum 48 hónapos legyen, satöbbi-satöbbi. Ebből kb. egyetlen feltétel se teljesült a hűtőnk esetében, így hát maradt a kerületi Kisokos újság, ebből kerestünk hűtőszerelőt. Biyadhoo felhívott egy számot, ezt nem vették fel, hívta a következőt, azt felvették. Mondta az ember, hogy délután 1-ig biztosan ideér. Szuper.

11 után nem sokkal meg is jelent, meghallgatta a hűtő motorját, egyből mondta, hogy szerinte mi a baj, és hogy akkor most pakoljuk ki csontra a hűtőt, mert a hátlapját le kell szednie  a javításhoz. Meg is találta, hogy hol van a gond, valami vezetékben nem úgy áramlott a csí, ahogy kellett volna (persze ennél ezt lehetne szofisztikáltabban is elmondani, de kb. a felét nem értettem a magyarázatnak - szerencsére Biyadhoo ott állt az emberünk nyakán, hogy megtanulja, mit kell csinlani, ha legközelebb is gond van). A szerelő kiszedett valami vezetéket, ami szerinte meg volt sérülve, műszerrel kimérte, hogy hol van a gond, utána össze-szigszalagozta és visszarakta. Közben hajszárítóval jégmentesített, ahol kellett (a jég már önmagában gond ebben a fajta hűtőben, mert elvileg tökéletesen jégmentesnek kelllene lennie), szóval úgy tűnt, érti a dolgát.

Összerakott mindent, majd összepakolta a szerszámait, elkérte a munkadíját és távozott, azzal, hogy kicsit takarítsuk ki a hűtőt, utána dugjuk vissza az áramba és minden oké lesz. Így is tettünk és valóban elkezdett hűteni, mint a kisangyal. Nálunk a mélyhűtő -19 fokra van beállítva, a normál hútő pedig +6 fokra. A mélyhűtő rendben volt, de a normál hútő 9 foknál nem hűlt lejjebb, akármit csináltunk. Így hát Biyadhoo visszahívta emberünket, hogy valami itten nem stimmel, tán ha vissazjönne és megnézné. Csávókám közölte, hogy márpedig ő vissza nem jön, a hűtőnek semmi baja, várjunk türelemmel, le fog hűlni. Nos, nem hogy nem hűlt le, de újra elkezdett melegedni, immár nem csak a hűtő, de a mélyhűtő is. -19-ről +8 fokig melegedett egy óra alatt, ami eleve elég nagy képtelenség, tekintve, hogy a mélyhűtő ajtaját egyszer se nyitottuk ki.

Emberünket újra felhívtuk, most már mindenféle szankciókkal fenyegetőzve, de ő csak annyit tudott javasolni, hogy forduljunk pszichológushoz (!).

Biyadhoo, megmérgesedve a szerelő hozzáállásán, fogta a szerszámosládáját, kipakolt ismét mindent a hűtőből és ugyanúgy ízekre szedte, mint ez a remek szaki. Valami csatlakozókat kihúzott-bedugott, és csodák csodájára a hűtő elindult. Gyorsan visszapakolt, és kezdődött a heves imádkozás :)  Szépen lassan elérte először a mélyhútő, aztán a normál hútő is a kívánt hőfokot, és azóta is remekül megy :) Úgy tűnik, csávókám valamit nem tökéletesen illesztett össze, ez okozta a bajt, mert most már több mint 24 órája minden rendben van, jéghideg van mindkét hűtőben.

Szuper, hogy végül sikerült megjavítani a hűtőt, nem is kevés pénzért, de azt azért eléggé felháborítónak tartom, ahogy ez a szaki lepattintotta Biyadhoo-t magáról, és ahogy nem volt hajlandó visszajönni és megnézni, hogy mi a gond. A röhej az egészben az, hogy folyamatosan hirdet a kerületi Kisokosban, amiről az ember azt gondolná, hogy ez egyfajta garancia arra, hogy megbízható szakemberrel állunk szemben. 

Nos, nem. Egyáltalán nem. Mondjuk van pozitív példa is, mert apukámék is a Kisokosból hívtak magukhoz mosogatógép-szerelőt, és náluk minden rendben volt, tökéletesen elégedettek voltak.

Most már viszont Biyadhoo is megtanulta, hogy mit és hol kell szétszerelni a hűtőben, így ha legközelebb lesz valami probléma, egészen biztos vagyok benne, hogy meg fogja tudni javítani szerelő közreműködése nélkül is. És, mint a mellékelt ábra mutatja, az a biztos, amit ő csinál :D

 

Read 348 times Last modified on Sunday, 09 September 2018 14:01
More in this category: « Salou Augusztustól, januárig »

Magunkról

 A Maldív-szigetek nagy rajongói lévén e csodás ország két szigetéről neveztük el magaunkat a virtuális világban. Csak nézz rá a képre, hát nem gyönyörű? :-)

Search