When a dream comes true...

Mivel mostanában nem történik semmi olyan, amit érdemesnek tartok megosztani Veletek, elmesélek inkább egy régebbi (szinte napra pontosan két éves) történetet, nehogy a hosszú hallgatásban elpártoljatok tőlem :-)

Biyadhoo-val együtt odáig meg vissza vagyunk az állatokért, elsősorban a macskafélékért, a delfinekért és a cápákért. Igen, a cápákért is. Ezért aztán épp kapóra jött egy program, amit a Dominikai Köztársaság-beli Ocean World nevezetű műintézménybe szerveztek. Mivel 2009-ben volt szerencsénk ebben a gyönyörű országban tölteni két hetet, fogtuk, és egy helyi szervezőnél befizettünk az egész napos kirándulásra. Az egyszeri vendég sokféle programlehetőség közül választhat, kedvének, érdeklődésének és persze pénztárcájának megfelelően. Lehet fókákkal találkozni, delfinekkel, rájákkal, dajkacápákkal úszni, lehet látni tigriseket, van madárház, különleges trópusi madarakkal, delfin- és fókabemutató, meg még jópár féle dolog, amire már vissza sem emlékszem. Mi a delfin-úszást és a cápa-úszást választottuk, ezen állatokért való rajongásunkból kifolyólag.

Busszal vittek el bennünket a komplexumba, ahol a bejáratnál mindenki megkapta a maga karszalagját, amivel minden alap programon, plusz az esetlegesen választott spéci programon részt tudott venni.

Rögtön reggel kezdődött a delfinekkel való úszkálás, amire én jelentkeztem. Betereltek minket egy kis szobába, ahol egy helyi delfin idomár elmondta a legalapvetőbb tudnivalókat: mit szabad, mit nem szabad, mi a "házirend", stb. Ezután mindenki kapott mentőmellényt, és bemehettünk a delfinek medencéjébe.

Egy csomó mindent csináltunk a delfinekkel: halat adtunk nekik, puszit kaptunk tőlük, átugrottak a fejünk fölött, a hátúszójukba kapaszkodtunk és így húztak minket, és még ilyen mutatvány is volt. Körülbelül 30-40 percig tartott a program, de borzasztó jó volt. Aki szereti a delfineket, annak hihetetlen, és életreszóló élmény testközelből találkozni ezekkel az állatokkal.

A delfin-úszás után volt pár óránk szabadon Biyadhoo programjáig. Ezt az időt a parkban való sétálással, tigris-nézéssel, madárház látogatással töltöttük. A madárházban kaptunk a kezünkbe madáreledelt, aminek hatására rengeteg kisebb-nagyobb madár szállt meg bennünket. Nekem még a fejem búbján is valamilyen helyes kis trópusi madárka ücsörgött :-) A tigriseket viszont nem irigyeltem :-) Kb. 1 méterre tőlük sétálgattak az ízletesebbnél ízletesebb falatok (vagyis a turisták), mégsem juthattak hozzájuk, mert egy jó vastag üvegfal választotta el őket az emberektől. Nagyon idegesek voltak szegényeim, de még így is gyönyörű jószágok...

Megebédeltünk, és már mehettünk is a cápás programra. Ez úgy néz ki, hogy adott egy jó nagy medence, tele tengervízzel, természetközelinek "berendezve". Telepítettek bele korallokat, sziklákat, növényeket, halakat, szóval hasonlít az "igazi" tengerhez. Ezen kívül 4 darab dajkacápa is lakik itt, akikkel a turisták testközelből találkozhatnak. Mind a négy cápához "jár" egy-egy idomár, akik a turistáknak először az ölébe fektetik a cápákat. Megmutatják, hogyan adjon nekik halat az ember, hol szabad megsimogatni őket, stb. A dajkacápa egy viszonylag szelíd jószág, és ezek az állatok mindig jól vannak lakatva, nehogy eszükbe jusson a kedves vendégeket megkóstolni. Meg hát az idomárok is figyelnek minden apró rezzenést, így teljes biztonságban vannak az emberek.

A cápasimogatás után az állatokat visszaengedik a medencébe, és a turisták szemüveggel-békatalppal-pipával felszerelkezve bemehetnek a medencébe közéjük. Mivel a dajkacápa a víz alján szeret létezni, és a turistáknak meg van tiltva, hogy lemerüljenek, illetve hogy a program ezen részében hozzáérjenek a cápákhoz, semmilyen veszélynek nincsenek kitéve az emberek. 20-25 percet lehet úszkálni a cápás medencében. Én ezt csak kívülről szemléltem, de Biyadhoo elmondása szerint ez is legalább akkora élmény, mint delfinekkel úszni.

A cápa-úszás után sétálgattunk még egy kicsit, meg megnéztünk még egy delfinbemutatót, és máris jönni kellett kifelé, mert indult a buszunk vissza.

Rettentő gyorsan eltelt ez a nap, rettentően el is fáradtunk, de olyan élményekkel gazdagodtunk, amelyeket sosem fogunk elfelejteni. Ma is azt mondom, hogy minden pénzt megért ide elmenni, és akinek módja adódik rá, az semmiképp se hagyja ki.


Read More

Magamról

 A Maldív-szigetek nagy rajongója lévén e csodás ország egyik szigetéről neveztem el magam a virtuális világban. Csak nézz rá a képre, hát nem gyönyörű? :-)

Régebben történt

Search