Miért?

Ma egy egészen izgalmas társalgásban volt részem az egyik közösségi portálon. Valaki bedobott egy gyakorlatilag nulla jelentőségű, ámde baloldali érzelmű hírt az egyik jobbos közösségbe, mire parázs anyázás alakult ki balosok és jobbosok között.

Jó kis társadalomrajz alakult ki a száz fölötti számú hozzászólásból. Ennyire széthúzó nép, mint a magyar, nincs még egy Európában. És akkor meg vagyunk lepődve, hogy ott tartunk, ahol.

Ezért persze nem az egyszeri magyar ember tehető felelőssé szerintem, sokkal inkább a politikusok, hiszen ők gerjesztik ezt az általános, már szinte mindenhol érezhető feszültséget. Más országokban olyan elképzelhetetlen, hogy sokéves barátságoknak egyik napról a másikra vége lesz egy politikai nézeteltérés miatt.  Na meg az se hiszem, hogy normális, ha valaki egy teljesen ismeretlen embert csak azért  küld el melegebb égtájakra, mert nem azonos a politikai hovatartozása.

Nem vagyok társadalomtudós, hovatovább közgazdász végzettségem ellenére nem szakterületem a makroökonómia sem, tehát épkézláb ötletem nincs arra, hogy hogyan kellene megoldani a problémát és hogyan kellene kimászni abból a trutyiból, amiben vagyunk. De abban biztos vagyok, hogy odafönt, a nagypolitikában kellene kezdeni az egészet. Egyrészt meg kellene fogadni a tanácsait azoknak, akiknek már sikerült országot stabilizálni, és nem ezeknek a javaslatoknak a szöges ellentétét kellene csinálni. Másrészt meg inkább előrefele kéne menni, inkább megoldani kéne a kialakult helyzetet, és abba kellene hagyni a felelőskeresést, a másokra mutogatást, hogy "hát azért nem tudom én rendesen végezni a munkámat, mert az elődöm elcseszte". Elcseszte, oké. Nem mindegy, hogy az elmúlt 20 (vagy 65, kinek mi) évben ki mit hogyan miért rontott el? Nekünk az a dolgunk, hogy helyrehozzuk. Na de úgy, hogy széthúz az egész társadalom, a politikai elit pedig széllel szembe pisil, hát úgy elég nehéz a feladat. Összefogás nélkül és úgy, hogy mindig hátrafelé tekingetünk, nem előre, nem fog menni. Miért nem vagyunk képesek szakítani a múlttal és túllépni rajta? Miért élvezzük az elmúlt időkön való rágódást a cselekvéssel szemben? Talán mert könnyebb másokat hibáztatni, ahelyett, hogy ténylegesen csinálnánk is valamit?

Van egy vicc, ami nagyon jól jellemzi a jelenlegi magyar mentalitást. Pontosan nem tudom, hogy szól, de elég a lényege. A pokolban különböző üstökben különböző nemzetekből való emberek vannak. Az üstök mellett ilyen-olyan okokból őrök vannak, hogy akik főnek az üstben, ne tudjanak kijönni. Egyedül a magyarok üstje mellett nincs őr. Miért? Hát azért, mert ha egy valaki megpróbálna kijönni az üstből, az összes többi visszahúzza... Hát ennyi. Amíg ez nem változik, addig esélyünk sincs semmire.


Read More

Magamról

 A Maldív-szigetek nagy rajongója lévén e csodás ország egyik szigetéről neveztem el magam a virtuális világban. Csak nézz rá a képre, hát nem gyönyörű? :-)

Régebben történt

Search