Keukenhof

Elérkezett amsterdami tartózkodásunk  legjobban várt napja. Mára terveztük be a királynő virágoskertjének, azaz Keukenhof-nak a megtekintését.

Amsterdamtól durván 20 km-re található, egy 32 hektáros körbekerített területen.


Ez a világ legnagyobb, gumós virágokat felvonultató parkja. A pakban több mint 100 féle, összesen 4.5 millió tulipán található. A tulipánokon felül sok egyéb virágfaj is megtalálható itt. Összesen 7 millió (!) virágot ültetnek el kézzel.
(forrás: http://www.keukenhof.nl/)

Nem is tudom, hol kezdjem, annyira gyönyörű ez a park. Most még nem is láttuk teljes pompájában a növényeket, mert elég sok nem virágzik még. Valójában még egy hete sincs, hogy kinyitott a park, ilyenkor a tulipánokon kívül csak néhány növényfaj virágzik, de így is fantasztikus. Mivel a parkban található virágok nagy része tavasszal nyílik, a park mindössze két hónapot tart nyitva évente: március 16-tól május 18-ig.


A parkot 15 km-es úthálózat szövi be, így bőven van lehetőség sétálgatni és nézegetni a növényeket. A lágyszárú virágokon kívül irdatlan sok fa, bokor, sövény és kút van a parkban. Ezen kívül vannak különféle üvegházak, ahol speciális körülmények között tartják a növényeket. Van, amelyik szinte csak tulipánokkal van tele, van egy, ahol az kizárólag orchideák vannak, de annyi féle, hogy megszámlálni sem lehet. A többi üvegházban többféle növény is van. Tényleg nehéz szavakat találni, hogy mennyie szép.

Elég sok olyan növény található a parkban, amely Magyarországon is honos, de itt olyan speciális körülményeket tudnak biztosítani nekik, hogy sokkal nagyobbra nőnek és sokkal élénkebb színűek, mint otthon. Nekem a nagy kedvencem a frézia, hát csak néztem, hogy ekkorára is képes megnőni ez a virág. De ott van például a flamingóvirág. Kettő is van nekem otthon, de ha összerakom őket, akkor sem akkorák, mint azok, amiket itt láttunk.

Na és hát a színek: eddig úgy tudtam, hogy fehér és piros színben létezik ez a virág, de rá kellett jönnöm, hogy nem: van rózsaszín, bordó, zöldesfehér, lila, meg a jó ég tudja, még hány féle szín.

Szebbnél szebb, illatosabbnál illatosabb virágok között sétáltunk jó 3 órát. Szinte észre se vettük, milyen sokat sétáltunk, és mennyire elfáradtunk a jó levegőn.


Rájöttem, hogy nekem kellenek ilyen virágok! Csak az a baj, hogy a holland időjárást nem tudom hazavinni Magyarországra, márpedig a tulipántermesztéshez a hollandok által remekül ismert trükkökön kívül e

lengedhetetlen a holland éghajlat is...


 


Read More

Magamról

 A Maldív-szigetek nagy rajongója lévén e csodás ország egyik szigetéről neveztem el magam a virtuális világban. Csak nézz rá a képre, hát nem gyönyörű? :-)

Régebben történt

Search