Amit még a világvége előtt muszáj volt elintézni

Elmaradt a világvége, úgyhogy el tudom mesélni, mi is volt az, pontosabban mik voltak azok :-)

Ez a hét egészen mozgalmasra sikerült. Kezdődött ott, hogy apám több éve küzd a "köcsögkék" (egy rokon nevezte el  így, amúgy kékeslila színe van) tizenakárhány éves autójával, mert van valami rejtett hibája, amitől időről időre, mindenfééle szabályszerűséget nélkülözve leáll és nem hajlandó elindulni, aztán egyszer csak minden előzmény nélkül megint elindul. Kismillió szerelő próbálta már megjavítani, egyiknek se jött össze. Múlt pénteken épp az utolsó ilyen javítási próbálkozás után visszaadta nekik a szerelő, hogyy bocsi, nem produkálja az autó a hibát, nincs semmi baja. Alig hogy visszakapták a kocsit, az megint leállt, most éppen Ilusnál. Neki meg ezen a ponton szakadt el a cérna és elkezdte "ütni" apámat, hogy márpedig most másik autót kell venni, mert ez így nem járja, hogy már 10 km-es távolságra sem lehet biztos benne az ember, hogy eljut ezzel a ronccsal.

Mi is elkezdtük fűzni az agyát apusomnak Biyadhoo-val karöltve. Lényeg a lényegben, hogy két napig forródrótos telefonkapcsolatban álltunk apámmal, hogy akkor oké, autót vesz. Fél óra múlva: nem, nem vesz autót, inkább bérel egyet pár napra és kicserélteti a köcsögkékben a központi comuptert. Egy óra múlva: na jó, mégis autóvétel. További néhány óra múlva: nem, inkább bérlés + computercsere. 

Na végre nagy nehezen kedd reggelre megszületett a döntés, hogy oké, akkor autóvásárlás. Egy ismerős éppen árulta a kocsiját (fullextrásan felszerelt diesel Suzuki Swift), amit Biyadhoo is jól ismert és vezetett sokat, úgyhogy biztos forrásból tudtuk, hogy egy jó kis autó. Végül elmentek, megvették. A kötelezőt rá azt nekem kellett menet közben megkötni, ami szintén nem volt egyszerű, annyi hülye adatot kérnek ezek a netes alkusz oldalak. Végül kiszenvedtük, sikerült megkötni. De azért az eléggé szíven ütött, hogy a 80 éves, vidéki állandó lakcímmel rendelkező apámnak Bonus2-ben mindössze kétharmad annyiba kerül a kötelező, mint nekem Bonus10-ben pesti lakosként, 33 éves nőként. Mindegy, lényeg, hogy megoldódott az autó probléma és most  boldog mindenki.

Alig, hogy ezt lezongoráztuk, másnap mondja nekem Biyadhoo, hogy minden gazdasági elemző azt mondja, hogy mivel nem lesz IMF megállapodás, így nyárra nagyon föl fog menni az euró árfolyama, így ha nyaralni akarunk, márpedig akarunk, ráadásul külföldi irodánál euróban fizetve, lehet, hogy érdemes lenne most befizetni, és amúgy is látott egy jó ajánlatot, ezt itt. Osztottunk-szoroztunk, aztán végül befizettük. Már piszkálja egy ideje a csőrünket Gambia, hát most úgy néz ki, hogy megyünk és megnézzük :-) Ahhoz viszont, hogy ezt megtegyük, vízumot kell szerezni. Biyadhoo meg is taláta a módját, le is beszélte a gambiai konzullal (!), hogy mi a vízumszerzés módja. Itt Budapesten egy adatlap és fejenként 60 EUR segítségével percek alatt elintézhető. Azért poénból a Külügyminisztériumot is felhívta, hogy azok mit mondanak. Hát megmondták a tutit: gambiai nagykövetség legközelebb Párizsban van, oda kéne elmenni vízumot igényelni... Szerintetek? :-))

Amúgy nagyon szuper kis helynek néz ki ez a Gambia, sok természetvédelmi területe és vadasparkja van, szép az óceán, kedvesek az emberek, jó a közbiztonság és relatíve olcsó ország. Legalábbis ezt írják róla mindenhol. Hát majd júniusban a saját szemünkkel is meglátjuk, nagyon kíváncsian várjuk az utazást.


Read More

Magamról

 A Maldív-szigetek nagy rajongója lévén e csodás ország egyik szigetéről neveztem el magam a virtuális világban. Csak nézz rá a képre, hát nem gyönyörű? :-)

Régebben történt

Search