Vendégségben...

Talán említettem már korábban, mekkore meglepetés ért minket, amikor Biyadhoo kapott egy e-mailt Sauska Andreától, hogy meghívnak benünket egy borkóstolós-pincebejárós-ültetvénymegnézős délutánra Villányba. A meghívásnak tegnap tettünk eleget, és nagyon nagy élmény volt.

Kicsit kevés alvás után és kicsit későn indultunk neki, mert az előző éjszakát az ügyeleten meg a kórházban töltöttük (semmi komoly, ne aggódjatok, már jól van mindenki), de végül délután 1 körül megérkeztünk a szállásunkra, a Vojtek Vendégházba. Sauskáék ajánlották őket, ami már önmagában garanciának tűnt, és tényleg nem kellett csalódnunk. Egy nagyon kedves, barátságos idős házaspár fogadott bennünket, valamint gyönyörű tisztaság és szép kis szoba (mivel mi voltunk az egyedüli vendégek ezen a hétvégén, még választhattunk is, hogy melyik szobát szeretnénk), végül, de nem utolsó sorban pedig jóféle házi pálinka, friss pogácsa és egy üveg bor a saját pincészetükből. Sok időnk nem volt nézelődni, igyekeznünk kellett Sauskáékhoz, mert már így is késésben voltunk.

A déli melegben tettünk egy kiadós sétát Villányban, míg megtaláltuk a bankautomatát, majd onnan elgyalogoltunk a Sauska Pincészethez (borkóstolóra az ember nem indul el kocsival ugyebár :-)), ahol már vártak bennünket - borkóstolóhoz illően egy finom rozéval. 

Először a vezető borász vitt körbe minket a pincékben. Séta közben elmesélte a Sauska történetét, illetve rengeteg féle borból kaptunk kóstolót, olyanokból is, amelyek jelenleg még nem kaphatók kereskedelmi forgalomban. Kóstoltunk sillert, kékfrankost, cabernet franc-ot, kadarkát, cabernet sauvignon-t és syrah-t, volt amelyikből többfélét is. Hihetetlen szakértelemmel mesélt nekünk a borászatról, és sugárzott róla, hogy imádja a munkáját. Hatalmas élmény ilyen emberrel beszélgetni. 

Miután végigjártuk a pincét, egy szőlésszel terepjáróba pattantunk, és kimentünk körülnézni a szőlőültetvények között. Egészen durva utakon kanyarogtunk és gyönyörű tájakat láttunk. Fentről, a dombok tetejéről hatalmas termőterületeket láthattunk be a nyáriasan meleg, ragyogó napos időben. Jól megfér egymás mellett a legnagyobb pincészetek és a kis családi vállalkozások termőterülete is. A túra végén egy egészen különleges dolgot is láthattunk, amit ezidáig vendég még sosem látott: Ez pedig a Kopáron található, teljes egészében kézzel telepített, kézzel művelt szőlőültetvény. Mint megtudtuk, ezek a tőkék vélhetően jövőre teremnek majd először, így valamikor 2015 táján lehet megvásárolni majd az első, innen való borokat. Elsők közt fogjuk megkóstolni, az tuti! :-)

Az ültetvényekről visszamentünk a pincészetbe, és folytatódott a kóstolgatás. Ezúttal már könnyebb borokat kaptunk a nagy melegre tekintettel: gyöngyözőbort, chardonnay-t, furmintot, gyöngyöző rozét, sillert, siklósi Cuvée 7-et (ez mondjuk annyira nem könnyű, ámde isteni finom), sárga muskotályt és Cuvée 113-at. A borok mellé pedig egy fantasztikus hidegtálat hoztak nekünk: volt rajta többféle sajt, egy kis sonka (prosciutto vagy serrano), paradicsom, körözött, és valami mesésen finom, mediterrán jellegű kenyér járt hozzá.

Miközben ücsörögtünk a teraszon és ezeket a finomságokat élveztük, gyönyörködtünk a tájban és az épületben. Magával ragadó mediterrán hangulat uralkodik, épp csak a tenger morajlását nem hallottuk, egyébként úgy éreztük, mint ha Görögországban lettünk volna. A környezet, az élmények, az emberek minden fáradtságunkat és bajunkat feledtették.

Úgy repült el az a 4,5 óra, amit ott töltöttünk, hogy észre se vettük. A borkóstoló végeztével betértünk egy vendéglőbe vacsorázni, majd visszasétáltunk a szállásunkra. Az előző napi megrázkódtatások és a délutáni élmények után egy gyors fürdést követően bezuhatunk az ágyba.

Ma reggel pedig a háziak isteni finom reggelivel vártak bennünket, kellőképpen tele is ettük magunkat belőle :-) Reggeli után pedig irányt vettünk hazafelé.

Gyorsan eltelt ez a hétvége. Óriási élmény volt itt lenni, ennyi kedves, barátságos, a munkáját imádó ember között. Ritka Magyarországon az ilyen. Ehelyütt is nagyon nagy köszönettel tartozunk Sauska Andreának a meghívásért, megtiszteltetés volt számunkra, hogy ott lehettünk!


Read More

Magamról

 A Maldív-szigetek nagy rajongója lévén e csodás ország egyik szigetéről neveztem el magam a virtuális világban. Csak nézz rá a képre, hát nem gyönyörű? :-)

Régebben történt

Search