Ismét Amsterdamban voltunk

Ezen a héten szerdától szombatig ismét Amsterdamban jártunk, meglátogattuk barátainkat, T-éket, akik most költöztek be új lakásukba. Szépen és ötletesen alakították ki a lakásukat, de még az utolsó simítások és a teljes berendezkedés, dobozokból való kipakolás hátra van. Biyadhoo sokat segített nekik a különféle elektronikai berendezések beüzemelésében, így most már szinte minden készen van.

A ház körüli tennivalók miatt most a városnézés, sétálás elmaradt, a kulináris élvezeteknek viszont rendületlenül hódoltunk :-) Hollandiában rengeteg finomságot kapni, ami idehaza nincs, úgyhogy akárhányszor kimegyünk, mindig degeszre esszük-isszuk magunkat, nem volt ez másképp most sem.

A holland közlekedésszervezést most is, csakúgy, mint tavaly januárban (a kétcentis hó teljesen megbénítja Hollandia közlekedését, de ezt a helyzetet is remekül tudják uralni), testközelből ismerhettük meg. Mivel Eindhovenből repültünk haza, így Amsterdamból várt ránk egy másfél órás vonatút és egy kis buszozás az eindhoveni reptérig. Amikor T az interneten megnézte, hogy mikor indulnak vonatok, látta, hogy az Amsterdam és Eindhoven közötti vonalon egy részen pályafelújítás van, ezért Zaltbommel és 's-Hertogenbosch között vonatpótló buszok járnak és hosszabb menetidőre kell készülni. Ennek megfelelően hamarabb is indultunk el a tervezettnél. Amstelen T segített nekünk feltölteni az OV-chipkaart-unkat (ez az a közlekedési kártya, amivel bármelyik holland városban lehet BKV-zni, és mint most megtudtunk, még a vonatra is jó), majd útnak indultunk. Utrecht-ben át kellett szállnunk, így jutottunk el Zaltbommel-be. Ez nem tűnt egy túl nagy városnak, de a vasútállomásnál van egy hatalmas parkoló, ahol tonnaszámra álltak a vonatpótló buszok. Ötpercenként indulnak a buszok, és minden busznál volt egy "irányítóember", aki számolta, hogy hányan szálltak már fel a buszra, azért, hogy mindenkinek jusson ülőhely. Tökéletesen volt megszervezve az emberek eljuttatása a buszokhoz, minden simán és gördülékenyen ment. Én csak lestem, hogy ezt így is lehet. 'S-Hertogenbosch-ban a vasútállomásnál letett minket a busz, besétáltunk, és öt perc múlva már indult is a vonatunk Eindhovenbe.

Ja és ha már a vonatozásnál tartunk: minden vonaton van wifi hálózat, és ha rácsatlakozol, akkor kinyílik az okostelefonon, tableten, laptopon, akármin egy böngészőablak, amiben nyomon tudod követni, hogy az a vonat, amin éppen ülsz, merre jár, melyik a következő állomás, ott milyen vonatokra lehet átszállni, a menetrendhez képest van-e késés, ha van, mennyi, pontosan mikor érkezik a vonat a soron következő állomásra és mikor indul onnan tovább, szóval nagyon informatív. És a holland mellett angol nyelven is elérhető.

Lényeg a lényegben, hogy borzasztó jól szervezett és jó minőségű a tömegközlekedés, minden információt könnyen meg lehet tudni. Az egyetlen baj (bár ez nem csak a tömegközlekedésre, hanem minden egyébre is igaz) a fizetési módokkal van: Hollandiában létezik egy PIN-card-nak nevezett dolog, ami egy betéti kártya, de se nem Visa, se nem Mastercard, hanem egy spéci holland valami, ami szinte minden embernek van, és a boltok, jegypénztárak, jegyárusító és chipkaart-feltöltő automaták az esetek 90%-ában csak ezt fogadják el (meg persze a készpénzt). Így aztán az egyszeri külföldinek hiába van pénz a kártyáján, sütheti, ha csak ki nem vesz pénzt az automatából. Ez elég bosszantó tud lenni, de fel lehet erre is készülni.

Összességében most is nagyon jól éreztük magunkat, és még így, a sokadik amsterdami látogatásunk alkalmával is mindig van valami, amire rá lehet csodálkozni, hogy jé, hát ilyen is van, kérem szépen?

:-)

 


Read More

Magamról

 A Maldív-szigetek nagy rajongója lévén e csodás ország egyik szigetéről neveztem el magam a virtuális világban. Csak nézz rá a képre, hát nem gyönyörű? :-)

Régebben történt

Search