Lanzarote

Jó sokáig húztam az időt ezzel a bejegyzéssel, de most úgy döntöttem, hogy addig innen fel nem állok, míg meg nem írom :)

Szóval még június második felében voltunk Lanzarotén, mint azt jó előre be is harangoztuk itt az oldalunkon :)

Az indulás napján csak Charleroi-ig mentünk, ott éjszakáztunk egyet, és másnap repültünk tovább Lanzarote-ra.

Belgium eddig sem volt a szívem csücske, de ez a mostani út csak rontott rajta még egy fokozatot. A reptértől ugyanis kb. 10 km-re volt a szállásunk, és jól megnéztük, hogy van Charleroi-ban olyan helyi BKV járat, amivel be tudnánk jutni a szállásunk közelébe a reptérről. Igen ám, de BKV jegyhez jutni a reptéren képtelenség, az ott levő jegyautomata - szerintem szándékosan - ki van kapcsolva. Van egy buszjárat, ami bevisz Charleroi vasútállomására, de csak a sofőrnél lehet méregdrágán jegyet venni rá, és a vasútállomás nekünk amúgy se esett volna útba.  Úgyhogy maradt a jó öreg taxi, szintén arany árban, de még mindig olcsóbbra jött ki, mint kettőnknek a buszjegy a vasútállomásra.

A szállásunkkal viszont állatira meg voltunk elégedve. Egy kis hostelnek tartja magát a szálloda, de a hostelek között talán az egyik legjobb. Pici, de tiszta szobák, ingyenes wifi, a reggeli svédasztalos, így nagyon kiadós, és finom is, a hagyományos zsemle-vaj-sonka-sajt-méz-lekvár-kávé-tea-víz-narancslé kategóriában tökéletes. Este kérdeztük a recepción, hogy hol tudnánk vacsorázni. Mondta a fickó, hogy ha nekünk megfelel a pizza, akkor akár itt a szállodában is. 3 vagy 4 féle pizza közül lehetett választani, járt hozzá egy ital (üdítő vagy sör vagy bor) és desszert, és ez 9 EUR-ba került. Kértük, és jól tettük, isteni finom pizzát kaptunk. A desszertet nem kértük, és az árból így kaptunk egy kis kedvezményt is. Egy szó, mint száz, szuper szállásunk volt a maga nemében.

Másnap délelőtt sétáltunk még egy nagyot Charleroi-ban, mert csak délután indult tovább a gépünk Lanzarote-ra. Meg is állapítottuk Biyadhoo-val, hogy ebben a városban pont annyira nem élnénk, mint Brüsszelben - egyik rosszabb, mint a másik, szerintünk legalábbis.

A hárfásokkal repültünk, és ismét nagyon jól éreztük magunkat. Kezdenek sokkal utasbarátabbak lenni, mint régen, ami meglátszik a kiszolgáláson és a poggyász-policy-n is (sokkal engedékenyebb lett). Igaz, hogy 6 EUR-ba kerül, de olyan lasagne-t lehet kapni a gépen, hogy az ember mind a tíz ujját megnyalja utána! :)

A szuper repülés után Lanzarote-on felvettük a bérautónkat. Mini kategóriájú kocsit foglaltunk, ehhez képest kaptunk egy VW Polo-t, gyönyörű pirosat :) Innentől pedig kezdetét vette a buliiiiii :)

Az első 1-2 napban csak pihenőztünk, aztán két nap alatt végignéztük a szigeten, amit szerettünk volna.

Voltunk a Timanfaya nevű, félig aktív vulkánon. Egyrészt gyönyörű az a holdbéli táj, ami a vulkánokat általában jellemzi, másrészt van egy nagyon érdekes bemutató: kb. 10 méter mély vascsövek (kb 15-20 cm átmérőjű) vannak lefúrva a hegy belsejébe. A helyi vezető fog egy nagy vödör vizet, beleönti a csőbe, majd 2-3 mp múlva a vödör víz gőz formájában feltör a csőből - a vulkáni aktivitásnak, a hegyben levő forróságnak köszönhetően. A földön található kisebb köveket is, ha felveszi az ember, érzi, hogy elég melegek. Szóval szó szerint forró volt a talaj a lábunk alatt ezen a délelőttön :)

Jártunk Playa Blanca-n is, ez a sziget déli csücskén található nyaralóhely, azt mondják, hogy Costa Teguise-vel (ahol mi laktunk) együtt a legjobb helye Lanzarote-nak. Hát szerintünk Costa Teguise sokkal jobb, Playa Blanca ugyan szép, és a nevéhez méltóan elég fehér a parton a homok, de túlságosan zsúfoltnak találtuk, szűkek az utcák, keskeny a strand és sok az ember. Sokat filóztunk foglalás előtt, hogy melyik várost válasszuk, és határozottan jól döntöttünk Costa Teguise-vel :)

Egy másik napon a sziget északi részét jártuk be: Orzola volt a cél, google streetview-n láttuk, hogy mennyire gyönyörű hely. Itt is hófehér a homok, sokáig alcsony és teljesen átlátszó a víz, sehol egy épület a környéken, szóval igazi vadregényes hely. Tényleg vadregényes, bár amikor ott voltunk, éppen apály volt, ezért csak a csupasz homokot láttuk. Kevésbé volt így impozáns, ezzel együtt nekünk bejött.

Van a sziget északi részén egy kilátóhely (ahová egyébként csak pénzért lehet felmenni), ahonnan gyönyörű a kilátás az óceánra és a szomszédos El Gorzo szigetre. A kilátó bejáratától kb. 100 méterre az út mentén is remek egyébként a kilátás és onnan is pont ugyanolyan jó fotókat lehet készíteni, úgyhogy a fejenként 7 vagy 8 EUR-s belépőért való nézelődést kihagytuk :)

Jártunk ezen kívül még Teguise városban a vasárnapi piacon - hát ez kb. olyasmi, mint nálunk a kínai piac, csak nem kínaiak az árusok. Amit ott nem árulnak, az nem is létezik :) Teguise városa viszont jól néz ki.

Nem vagyunk múzeumjáró fajták, a természetet viszont nagyon szeretjük, és itt Lanzarote-n az gyönyörű. A holdbéli tájakon nem nő más, csak kaktusz (vannak embertelen méretű példányok is) és aloe vera, illetve bizonyos tájakon szőlőt termesztenek és borászattal foglalkoznak a helyiek. A tengerparton minden gyönyörű zöld, rengeteg a pálma és a virágzó fa, bokor.

Ja, és eszméletlen sok macska van, ami nekünk külön öröm volt. Mindegyik nagyon barátságos, hagyja magát simogatni. A szállásunkon is volt két fekete cica, az egyiknek már az első nap nagyon szimpik voltunk, jött is kaját kunyerálni :) Természetesen adtunk neki, úgyhogy onnan kezdve sűrűn járt nálunk vendégségben. Hagyta magát fölvenni, dögönyözni, és még dorombolt is hozzá. Kár, hogy nem lehetett hazahozni :)

Amikor éppen nem kirándultunk, akkor pihentünk, strandoltunk. Az időjárás elég érdekes arrafelé. Éjszaka és reggel elég hideg van, délelőtt általában felhős az ég, délutánra viszont ragyogó napsütés és 45 fok lesz. A szél folyamatosan elég erősen fúj, ez a hideg napszakokban elég kellemetlen, de amikor tűz a nap, akkor nagyon jól jön, mert különben az ember megbolondulna  forróságtól. Az óceán olyan 21-22 fokos lehet, szép tiszta, és a part is nagyon kellemes. A homokos parton a már említett nagy szél nem túl előnyös, ezért egy idő után rászoktunk arra, hogy délelőtt medencéztünk, aztán ebéd után lementünk fürdeni egyet az óceánhoz, fürdés után pedig visszamentünk medencézni. Így nem lett még a fülünk töve is tiszta homok :)

A szállásunk is megér egyébként egy misét. Potom 72 ezer forintot fizettünk érte két hétre, és kaptunk egy kb. 60 m2-es lakást: teljesen felszerelt konyha, hatalmas nappali, elkülönített (de ajtóval nem elválasztott) hálórész, nagy fürdőszoba, káddal, külön wc, TV, légkondi, széf. A széfért és a kondiért fizetni kell, a kondit azonban Biyadhoo meghekkelte :) Mondjuk nem sokszor volt rá szükség ebben a szeles, éjjel hűvös időben.

Costa Teguise, a város, ahol laktunk, nagyon hangulatos hely. Lanzarote-ról tudni kell, hogy valamilyen jogszabály előírja, hogy kizárólag fehér színű házakat lehet a szigeten építeni. Ez már önmagában egy különleges hangulatot ad a településeknek. A nyaralóhelyeken pedig nagyon ügyelnek a rendre, tisztaságra, mindenhol gyönyörűen gondozott növények vannak, az emberek is rendkívül kedvesek, segítőkészek. 

Úgy repült el a két hét, mint ha ott se lettünk volna. Az első hét végén még nagyon örültünk, hogy van még egy hetünk, de onnantól már nagyon hamar eljött a hazautazás napja. Nagyon fájt a szívünk, amiért el kellett jönni, ezért a szükségesnél vagy 2-3 órával hamarabb kimentünk a reptérre (a szállást el kellett hagynunk ugyanis, és a bőröndjeinkkel már nem akartunk mászkálni, meg tényleg csak a szívünket fájdítottuk volna, ha még ott maradunk Costa Teguisében.

A hazautunk is nagyon sima volt, jót repültünk, és ismét ettünk finom lasagnét :) Egy éjszakát Charleroi-ban csöveztünk a reptéren, ez nem volt valami kellemes, de túl lehetett élni. MIre már végre elaludtam volna, akkor egy másik "csöves" a közelben úgy elkezdett horkolni, hogy remegtek bele az ablakok. Nem sok híja volt, hogy fejbe ne csapjam valamivel :) Az 1-2 órás alvásnak köszönhetően másnapra enyhén szólva hullafáradt, és ennek megfelelően hisztériás voltam. Nehezen telt az idő, de végül csak sikerült hazakeverednünk. Apusoméknál még ettünk egy finom ebédet, amitől egészen felébredtünk, és már könnyen kibírtuk estig alvás nélkül.

Lényeg a lényegben, idén is eszméletlen jót nyaraltunk, és ha tehetném, máris csomagolnék újra, és mennék vissza :)


Read More

Magamról

 A Maldív-szigetek nagy rajongója lévén e csodás ország egyik szigetéről neveztem el magam a virtuális világban. Csak nézz rá a képre, hát nem gyönyörű? :-)

Régebben történt

Search