Medvefarm

Tegnap délután a neten nézelődve ráakadtunk a Medveotthonra és elhatároztuk, hogy ma délelőtt kimegyünk megnézni. Ez egy Veresegyházán elhelyezkedő 5,5 hektár területű medvemenhely, ahol jelenleg közel 70 medve és több mint 20 farkas él. Az állatok egy része külföldi állatkertekből vagy a Fővárosi Állatkertből került a farmra, illetve van jónéhány olyan medve is, amely elárvult, vagy rossz körülmények között tartotta a gazdája, ezért az illetékes hatóság elkobozta.

Ezen a hétvégén (október 10-11-én) az Állatok Világnapja alkalmából különböző rendezvényeket tartanak: a látogatók testközelből etethetnek medvét, simogathatnak farkast, és megnézhetnek különböző szarvas-fajokat is.

Attól tartottunk, hogy rengetegen lesznek, de egyáltalán nem volt tömeg: összesen két busznyi iskolás gyermek volt ott, plusz mi és még 1-2 család. Pedig már egyáltalán nem volt korán, délelőtt 10 óra körül érkeztünk a farmra.

Az 5,5 hektárból 3,5 hektár terület kizárólag a medvéké és a farkasoké. Elkerített, villanypásztorral védett területen élnek az állatok, ahol mesterségesen illetve az állatok által kialakított menedékekbe tudnak behúzódni a hideg és az eső elől. Meglepve tapasztaltuk, hogy a medvék és a farkasok teljes békében élnek egymás mellett.

A medvék ezt a területet gyakorlatilag felosztották egymás között. Volt szerencsénk látni két medve területért folytatott harcát, melynek végén a vesztes medve fejlógatva vonult félre. Ezen kívül a medvék csendes magányukban sétálgattak a saját területükön.

A kerítésen kívül a bejárat után nem sokkal egy nagy műanyag hordóban volt egy rakás hosszú fakanál (olyasmi, amilyet a bogrács-gulyás főzéséhez használnak). Aki hozott magával mézet, az a fakanál segítségével etethette a medvéket.

A farm maradék 2,5 hektárnyi területének a legnagyobb része erdő, amelynek egy része szintén el van kerítve és ott is sok farkas illetve szarvas faj él.

A farmon élő medvéket egyenként naponta 4,800 forintból tudják etetni. Könnyű kiszámolni, hogy borzasztó sokba kerül a farm fenntartása. Ehhez képest fejenként mindössze 300 forint a belépő, és akik kocsival érkeznek, nekik még 200 forintot kell fizetniük a parkolásért. Ily módon egy négy tagú család 1,400 forintból tudja meglátogatni a farmot. A farm továbbá az SZJA-k 1%-ából jutnak bevételhez, illetve egyéb támogatásokból.

Az egész farmon látszik, hogy próbálnak a családok számára jó programokat kitalálni, illetve hogy nagyon igyekeznek, hogy a természeteshez közeli körülmények között tartsák az állatokat. Talán több (esetleg hatékonyabb) marketinggel többre mennének, és még jobb körülmények között tarthatnák ezeket a fantasztikus állatokat.

 


Read More

Magamról

 A Maldív-szigetek nagy rajongója lévén e csodás ország egyik szigetéről neveztem el magam a virtuális világban. Csak nézz rá a képre, hát nem gyönyörű? :-)

Régebben történt

Search