A sokadik Amsterdam

Az idén még nem voltunk Amsterdamban, úgyhogy időszerű volt újra kijönnünk, már csak azért is, mert ezen a hétvégén van a hagyományosnak számító meleg-felvonulás, a Gay Pride, ami egy rohadt nagy buli.

Ez alkalommal Prágából repültünk ide Amsterdamba, Prágáig pedig kocsival mentünk.

Tegnap hajnali 5-kor indultunk négyesben Biyadhoo-val, Lacikával és Jar Jar-ral :-) Eredetileg Viki lett volna a negyedik Jar Jar helyett, csak ő az utolsó percben meggondolta magát és nem jött mégse..

Viszonylag gyorsan, kb. 5 óra alatt elétünk Prágába, ahol további egy órácskát töltöttünk azzal, hogy a belvároshoz közel, és szabályosan tudjunk leparkolni. Mikor végre sikerült, akkor gyorsba ebédeltünk egyet, aztán sétáltunk egy kicsit. Megnéztük az Orlojt, meg még mászkáltunk egy kicsit az óvárosi részben. Mikor lejárt a parkolójegyünk, akkor meg elindultunk kifele a reptérre. Közben még láttuk a Károly-hidat, meg egyéb izgis dolgokat is.

A reptérre kiérve beálltunk a hosszú távú parkolóba, ahonnan egy kisebb fajta túrával lehet bejutni a terminálba :-) Nekünk még csak oké, mert csak kézi poggyászunk volt, de vajon mit csinálnak azok, akik nagy csomagokkal érkeznek? A hosszú távú parkoló és a terminálépületek között ugyanis nincsen tömegközlekedés, csak gyalog lehet megtenni az utat.

Jó korán kiértünk, így kb 3.5 órát ücsörögtünk a reptéren, mire indult a gépünk. Az Easyjet ismét belopta magát a szívembe: ilyen jó csirkés szenyát, mint amit ők adtak tegnap, még nem ettem sehol, és a forró csokijuk is isteni. Nem csoda, hiszen Starbucks.... Fene nekem is azt a kifinomult ízlésemet...

Amsterdamban tegnap este ronda esős idő fogadott minket, no meg T., aki egy itteni nagyon jó kis rendszernek köszönhetően kocsival jött ki értünk. Van ugyanis egy bérautó hálózat, amelyhez lehet csatlakozni, és amelynek a város különböző pontjain vannak letéve kocsijai. Aki valamelyiket kölcsön szeretné venni, annak a neten be kell regisztrálnia, hogy mikor, mennyi időre vinné el az autót, majd odamegy a megadott helyre, és a chipkártyájával, amit a hálózatba belépéskor kap, ki ttudja nyitni a kocsit, majd belül megtalálja a kulcsot, és már mehet is. A megadott időpontra pedig vissza kell vinnie az autót oda, ahonnan elhozta. Szerintem teljesen jó megoldás, T-nek pl. 2 órára 10 eurót kellett fizetnie a kocsiért.

Ezzel a híres bérautóval a csomagjaink lepakolása után még egy bevásárlásra is futotta az időnkből.

Este aztán már csak vacsiztunk meg dumáltunk egy kicsit, aztán szundi. Azért az a hajali fél 4-es kelés megtette a hatását.

Ma pedig tettünk egy szép nagy sétát a városban, mivel Lacika meg Jar Jar még nem jártak itt, így nekik is igyekeztünk megmutatni a dolgokat (Museumplein, Rembrandt ház, Dam, palota, Leidseplein, virágpiac, Coffee Shop-ok :-), meg úgy egyáltalán a város hangulata). Azt számoltunk, hogy 8-10 km-t biztos gyalogoltunk ma délelőtt, úgyhogy most mindenki ki van dőlve.

Este ha T-ék megjönnek a munkából, bemegyünk még a városba, találkozni holland gittegyletesekkel, meg hát a fiúknak meg kell mutatni a piros lámpás negyedet is :-)) Nekem ez utóbbi nem a kedvencem annyira, nekem túl nagy ott a tömeg, valahogy nem érzem magam biztonságban még társasággal sem, pedig tudom, hogy igazából nem veszélyes hely.

Holnap pedig Gay Pride, arra is igyekezni kell rápihenni egy kicsit...


Read More

Magamról

 A Maldív-szigetek nagy rajongója lévén e csodás ország egyik szigetéről neveztem el magam a virtuális világban. Csak nézz rá a képre, hát nem gyönyörű? :-)

Régebben történt

Search